čtvrtek 9. května 2013

Pilíře penzijní reformy – pilíř II. - mediální to hvězda

Pilíř důchodové reformy plnící noviny. Jedněmi vychvalován, druhými zatracován. Přes všechny články v periodikách z jedné či druhé strany si však lze udělat celkem jasný obrázek o co vlastně jde.

Odpovídá název důchodové spoření vůbec realitě ? Tak si vezmeme fakta.

1)      Spoří se ve fondech a vyberete si ze 4 možných investičních strategií.
Jde o investice, ve formě pravidelného investování do investičních fondů. Pokud si mohu vybrat investiční strategii, je to prostě tak. Název "penzijní" je tedy pouhým přílepkem pro atraktivitu prodeje tohoto na trhu známého produktu.

2)      Vstup je dobrovolný, ale nesmím vystoupit.
Na to, že se jedná o dlouhodobou investici bez garance jakéhokoli výnosu ze strany státu, ale i společností nabízejících tento produkt, je zákaz výstupu přímo státem (zákonem) minimálně nepochopitelný.

3)      Záruky proti krachu ?
Žádné. Jeden pán se prostřednictvím rádia na tuto problematiku ptal. Odpovědí ze strany zástupců fondu mu bylo, že si může vybrat ze 4 investičních strategií. To ale vědět nechtěl. Záruka prostě není, nebyla, nebude a ani být nemůže. Investujete se soukromým subjektem, který může zkrachovat. Rizika jsou stejná pokud investujete do podobného produktu bez názvu penzijní spoření nebo s jeho názvem. Dokonce i poplatky jsou podobné. Jen likvidita (změna zpět na peníze) je diametrálně odlišná. U jednoho produktu můžete vystoupit kdykoli nebo po 3, 5 letech (dle zaměření fondu a jeho podmínek) a se státem v průběhu nikdy. Kdo má tedy investici budoucích penzistů po tak dlouhou dobu pod kontrolou ? A to s možností připisovat záporné zhodnocení ? Budoucí penzista to asi  není a nezbývá mu tedy než doufat a věřit …..

4)      Dědictví  ?
Už jste viděli, že náš stát někomu nechal státní prostředky ? Já ne. Mnohdy jsem ale viděl zásah státu a změnu podmínek přímo zákonem v průběhu hry. Vlastní prostředky do dědictví možná půjdou, ale ty státní …. nevěřím.

5)      Zhodnocení ?
            Negarantované. Dokonce může vaše investice krátkodobě poklesnout. Co je to za definici ? Jakýkoli pokles i krátkodobý řadí tyto fondy až za fondy s garantovaným výnosem, které jsou dnes naprosto běžné. Proč bych tedy měl jít do takovéhoto fondu, kde mi stát zakáže z fondu vystoupit a ještě mohu o investici nebo její část přijít ?

Všechny kalkulačky počítají se zhodnocováním kolem 3,5 % ročně. Jděte si koupit podílový fond nebo jděte si koupit akcie. Vždy musíte být seznámeni s rizikovostí této investice a tím, že můžete taky prodělat. Již mnoho let se v médiích diskutuje o tom, že se nemá věřit historickým výnosům jednotlivých investičních fondů. Nejsou zárukou výnosů do budoucna. Proč to ale nefunguje pro tento typ státem doporučované investice do tzv. Důchodového nebo chcete-li penzijního spoření ? Proč všechny kalkulačky pro zdůraznění výhod tohoto spoření počítají s kladnými výnosy, když realita je jiná ? Jednoduché. Řekněte pravdu a nikdo to chtít nebude……

Závěrem jen krátká rekapitulace. Jde bezesporu o investici do investičního fondu, ať se to jmenuje jak chce. Tedy riziková investice. Nesmím z ní vystoupit. Nikdo negarantuje výnos, ale ani mé naspořené peníze při krachu fondu, do kterého vstoupím a nesmím z něho pryč. Projekt je podporován státem, ale bez jeho záruky za výsledek.

Myslím, že mám jasno. S tímhle typem letadla já nelétám............


Žádné komentáře:

Okomentovat