pondělí 26. srpna 2013

Zástava nemovitosti II. Nebát se a uspořit.



Budete se divit, ale mýtus kolem zástavy nemovitosti je u lidí hluboce zakořeněn. Zadání poptávek po úvěrech a půjčkách má jedno společné. Půjčit chci hodně a to hned, ale proboha jen ne zajistit úvěr nemovitostí. Můj domek mámo přeci nikomu nedám !  Také je Vám divné, že banky nijak neinvestují do reklamy a rozšíření nabídky úvěrů a půjček se zástavou nemovitosti ? Hned zjistíte proč.

Jaké mám možnosti financování svých potřeb bez rozdílu, zda jsem podnikatel nebo občan ?

V oblasti nákupu nebo výstavby nemovitostí je to vcelku jednoduchá záležitost a to je hypotečním úvěrem nebo úvěrem ze stavebního spoření. A to již všichni bereme jako fakt. Nikdo ani neřeší, že mi tato nemovitost slouží jako zástava nemovitosti.

V oblasti rekonstrukce už je to jiná písnička. Tady už jsou podstatné rozdíly. Hypoteční úvěr ano, sazba cca 2,7 % p.a. (zástava nemovitosti). Spotřebitelský úvěr na bydlení to je jiná, bez zástavy nemovitosti se sazbou od 8% p.a. Úvěr ze stavebního spoření ve fázi, kdy jsou splněny podmínky pro jeho čerpání, úrok cca 3% p.a., ale ve fázi překlenovacího úvěru cca 4,5% p.a. z celé částky, reálně dle výše úvěru kolem 6% p.a.  

Potřebuji auto nebo něco podobného a šup skočíme jim na spotřebitelský úvěr se sazbou od 15% p.a.  No za 5 let to máme zaplaceno a hotovo……A vůbec nám to není divné. Přece jim nezastavím domek.  Ono, na druhou stranu mi tuto variantu nikdo ani nenabídne. Ale tzv. americká hypotéka začíná dnes už na sazbě 5% p.a. No není to rozdíl ?

Tolik zjednodušeně pro představu co se nejčastěji financuje a jak. A nyní co všechny straší. Úvěr nesplácím. Banka ho vymáhá. Ještě, že nemám zástavu na domečku, to bych dopad špatně. Veliký omyl.

Všechny uvedené typy úvěrů, které jsou výše uvedeny a mají zajištění ve formě zástavního práva k nemovitosti (nikoli notářské nebo exekutorské zápisy s doložkou vykonatelnosti) musí projít klasickým procesem, než dojde k prodeji nemovitosti. Tj. banka podává žalobu k soudu a získá pravomocný rozsudek. Teprve potom je tento rozsudek právním titulem pro zahájení exekuce, případně uspokojení věřitele prodejem hmotného a nehmotného majetku dlužníka. Dříve nikoli.

Jak je to s vymáháním úvěru, který není zajištěn nemovitostí ? No právě úplně stejně. Takže proces vymáhání pohledávky je naprosto stejný v případě, že si vezmete klasický spotřebitelský úvěr bez zajištění nemovitostí nebo americkou hypotéku zajištěnou nemovitostí.

A proč se o tom moc nemluví. Rozdíl v zisku banky. Ono mít z úvěru výnos 15% ročně nebo jen 5 % ročně je přece jen kapánek rozdíl……. A ty poplatky jsou u spotřebitelských úvěrů báječné. Mimochodem koukejte na sazbu RPSN a pochopíte to rychle.

Jeden příklad za všechny. Manželský pár financoval bydlení úvěrem ze stavebního spoření. Dnes mají zůstatek úvěru cca 222 tis Kč při úrokové sazbě 6% p.a. Splátka  5 000 Kč. Doplatí úvěr za 5 let. Pro refinancování pod limitem 300 000 Kč. Tu je třeba něco opravit, tady bych potřeboval novější auto. Postupem času nastřádal tento pár 110 000 Kč spotřebitelských úvěrů.  Suma sumárum celkové zatížení manželského páru je 331 000 Kč, na 5 let při měsíční splátce 7 600 Kč. Zástava nemovitosti je použita pouze v případě půjčky od stavební spořitelny. A nyní co tím vším chce básník říci. Refinancování úvěru ze stavebního spoření i spotřebitelského úvěru ve výši 331 000 Kč, na 5 let, sazba 5,85 % p.a. americkou hypotékou za měsíční splátku 6 386 Kč. No a po 5 letech manželský pár zjistí, že ušetřil 63 400 Kč. No nestojí to za zeptání a za zastavení nemovitosti ?


Nezvyšujme zisky bank jen tím, že se bojíme zeptat. Tohle jsou přesně ty zdroje, které všichni hledáme. Penzička pro Husákovy děti………

Žádné komentáře:

Okomentovat