středa 17. dubna 2013

Hypotéka a její pojištění schopnosti splácet. Má to smysl ? I. část

Banky a někteří finanční poradci dnes tvrdí, že pojištění schopnosti splácet hypotéku (úvěru), je dnes standardem. Co kdyby se Vám stalo ….. Na zcela jasně předpokládaný dotaz a oni již někdy z toho pojištění platili ? Jasná odpověď. Jistě. Znám příklad …. A následuje několik příkladů.

Klient se zájmem o hypotéku je silně znejistěn a nyní nastupuje druhá fáze, která klienta nadobro přesvědčí. No vždyť Vám díky uzavření pojištění k úvěru dají i slevu z úrokové sazby…. Klient kapituluje a v dobré víře, že dosáhl maximálních slev a nízké sazby podepisuje.

No ona ani představa, že se v práci kolegům pochlubí, já mám hypotéku se sazbou 1,76%. Kolegové zakroutí hlavou a prohlásí „jsi pašák“. Příběh může skončit happyendem. Všichni jsou spokojení, klient má bezva sazbu a úspěch u kolegů a známých, banka má dobře zainvestováno a prodala pojištění, za které dostane provizi, pojišťovna, která vydělá na klientovi a v neposlední řadě finanční poradce, který dostane svou provizi za prodanou hypotéku s bonusem, ve formě prodaného pojištění. A doporučení se jen hrnou a business roste !!!! Až jednou přijde všetečka a zeptá se a co skutečně platíš mimo splátku hypotéky ? A jaký druh splácení sis vybral ? Ó jaký rýpal se to ptal !!! Trocha začervenání a večer jde klient s manželkou studovat smlouvu a výpisy z účtu….. a přijde prozření……

Pojištění úvěru je pojištění škodní neboli chcete-li škodové, ještě jinak  - pojišťovna platí až pokud dojde ke škodě. A za co si klient vlastně platí ?

Pojištění pro případ smrti – to je vcelku jednoduchá a pochopitelná záležitost. Pokud klient umře, pojišťovna uhradí zbytek nesplacené jistiny úvěru.  Pokud se dožije úplného splacení úvěru klient nedostane nic, pojišťovna hradí pouze škodu, nikoli bonus ve formě dožití se konce hypotéčního úvěru.

Plná invalidita – první problematická úvaha, kdy je třeba nejen nastudovat rozsáhlé výjimky a podmínky samotné pojišťovny, ale zásadní je nastudovat, co všechno Vám musí být, resp. nesmí fungovat, aby došlo podle současné právní úpravy k tomu, že Vám vůbec bude plná invalidita přiznána. A to je síla. Tak nevím, zda je to důvod, proč do toho jít.

Pracovní neschopnost – tvrdí, že nebudou při uzavírání pojištění zkoumat Váš zdravotní stav, ale v podmínkách mají uvedeno, že se neplní v případě, že nemoc souvisí se zdravotním problémem, který byl léčen před začátkem pojištění a nesmí to být recidiva a další a další….. je třeba přečíst přesně podmínky, kdy a kolik pojišťovna vůbec bude hradit.

Ztráta zaměstnání - je dobré si přečíst podmínky a výjimky, které musíte splnit, aby pojišťovna hradila. Jsou tam docela zajímavé počty dnů do kdy a jak o co máte vůbec dělat. Pokud i splníte, pozor hradí se maximálně 11 měsíců splátek. Ne, že máte navždy hotovo.

A za tuhle jistotu je klient schopen platit měsíčně a rád…… Je standardem platit za něco, co má tolik výjimek a podmínek, že je spíše otázkou loterijního typu, zda něco dostanu ?

Ať si říká kdo chce a co chce, standardem to opravdu není…

Žádné komentáře:

Okomentovat