úterý 30. dubna 2013

Pilíře penzijní reformy – pilíř I. a pilíř III.


Pilíř číslo I.

V článku „Proč penzijní reforma“ jsem se věnoval základní problematice. Penzijní reforma v nějakém formátu potřebná je. Současný systém není dlouhodobě udržitelný.

Věk odchodu do důchodu versus sociální síť – pokud nebude současně s věkem odchodu do důchodu řešena i sociální síť, resp. vyhodnocen dopad tohoto nežádoucího prvku, pak je to pouze o slovech a nikoli o reformě.

Změnit celou sociální síť tak, aby zajistila alespoň současnou úroveň a vyhla se problematice budoucích předseniorů a seniorů je nejen diskriminace, ale i nesmysl. Ještě více přiškrcená sociální síť by vedla k radikalizaci společnosti a velmi výrazným nepokojům, protože by nikdo neřešil tak velkou skupinu zchudlé části střední třídy jako bude ta naše. To si nemůže nikdo dovolit. Diskriminace tak velikého počtu seniorů rovněž nepřipadá v úvahu. Je to nad rámec nejen demokracie, ale i nad rámec dlouhodobého fungování naší společnosti.

Stejně jako se mění nyní podmínky výplaty důchodu a jeho výpočtu bude se to měnit dál. V podstatě na jakoukoli zásadní reformu pro naš ročník je už pozdě a smysl to má až pro následující populaci.

Podle mého názoru v I. Pilíři může dojít k jediné podsatné změně. To je snížení nebo spíše narovnání rozdílů mezi nejvýše a nejníže vypláceným důchodem. Lidově, bude jedno, kolik jste do systému za svůj produktivní věk poslali finančních prostředků, dostanete přibližně všichni stejně. Proč ? Solidarita. Je nás tolik, že to jinak nejde. A když to bude málo, dostaneme platby ze sociální sítě.

Tolik k prvnímu pilíři, ten mám vyřešen a vzhledem k tomu, že se na naší zákonodárné scéně nic lepšího nerýsuje, jinak to nebude. Kde beru tu jistotu ? Jednoduchá matematika. Víte kolik je nás a našich dětí ? Víte co to bude za volební sílu ? Nikdo z žádné politické strany si nepodřeže větev tím, že půjde proti nám. To je prostý pud sebezáchovy a ten jediný funguje i v době krize.

Pilíř číslo III.

Klasické penzijní připojištění s podporou státu. Ano rozumím tomu. Jde o společnosti investující do cenných papírů atd. Odesíláte měsíční peníz a pokud je ho dost, dostanete i něco od státu. Bezva jednoduchá věc, kterou lze pochopit. Všichni chápeme i to, že účast státu je neudržitelná a postupem doby bude zrušena nebo silně omezena (jedna změna byla zrovinka nedávno). Zrušit připojištění lze i předčasně, ano dostanu přes prsty a zaplatím sankci. Vcelku standardní podmínky. To vše chápu a rozumím tomu.

Přispívá mi zaměstnavatel nemalý peníz ? Ani proti tomu nelze nic namítnout. Jen si zkontrolujte smlouvu, co se stane když zaměstnavatel příspěvek zruší nebo sníží. A pokud to smlouva dovolí, bez sankce v určitém období rychle něco vybrat. To je asi ten nejrozumnější přístup, pokud ovšem nebudete součástí velké většiny. To pak fondu dojdou finanční prostředky rychleji a dříve.

Jednou však přijde den, kdy budou muset vyplatit ročník 1973, 1974 a násl. a to zcela. Kde se vezmou finanční prostředky ? Jako všechny investiční společnosti zasáhl i hospodaření těchto penzijních společností hluboký propad burz a zejména v jejich případě trh obligací (dluhopisů). Výnosy krátkodobého typu jsou téměř na 0. Z čeho se tedy platí provize zprostředkovatele, zaměstanaci penzijní společnosti, poplatky za správu portfolia, úschova cenných papírů atd. ? Výplaty je čekají veliké, ale populace možných přispívajících do systému je téměř poloviční. Záruka budoucí výplaty tedy žádná.  Co více psát. Snad závěrem jen malé přání.........

Přeji všem, aby do budoucna nebyla výplata jejich penzijního připojištění jen loterií.



Žádné komentáře:

Okomentovat